Wilt u prei bestellen? Bel +31(0)627050202

header bedrijf vd Elzen

De teelt van prei is opgedeeld in verschillende onderdelen. We hebben deze onderdelen hieronder nader omschreven. 

 

Samenstellen van het teeltplan

Het allerbelangrijkste onderdeel voor een teelt is het teeltplan. Zonder plan geen teelt.

Dit teeltplan is vaak een kopie van het jaar ervoor, alleen met verbeteringen. Een verbetering kan een nieuw ras zijn, maar ook een aanpassing in het aantal planten per hectare.

Door dit elk jaar kritisch te bekijken, streven wij naar het perfecte plan om elke klant optimaal te kunnen bedienen.

 

Keuze van percelen

 Alvorens de prei in de grond geplant wordt, worden eerst de beste percelen geselecteerd. De basis moet namelijk goed zijn, willen wij er een goed en gezond gewas kunnen telen.

Bij de selectie van percelen wordt voornamelijk gelet op:

  • pH van de grond
  • organische stof en mineralen
  • bodemziekten en plagen
  • grootte van het perceel
  • waterhuishouding
  • afstand tot bedrijf

Wanneer deze onderdelen allemaal een dikke voldoende scoren, kan de grond in gereedheid gebracht worden voor het planten. 

 

Grondbewerking

 Alvorens wij de prei plantjes in de grond zetten, moeten we ervoor zorgen dat de grond er perfect bij ligt. Deze mag niet te droog zijn, maar ook weer niet te nat. Daarnaast moet de grond ook lekker luchtig zijn, zodat de wortels gemakkelijk hun weg kunnen zoeken.

Dit doen we door met een grote cultivator eerst de grond open te trekken. Daarna ploegen we de grond om, zodat alle oude plantresten en onkruiden onder in de 'voor' komen. De grond wordt daarna aangedrukt met een vorenpakker, zodat het contact met het grondwater hersteld wordt. Hierdoor droogt de grond minder snel uit en krijgen we een vast plantbed.

De grond ligt nu klaar om er gaatjes in te ponsen. Dit gebeurt door middel van een grote 'steltenloper'. Deze machine ponst gaatjes in de grond met een diepte van ongeveer 18 cm. Deze diepte hebben we nodig om een mooie witte schacht te creeren. Door het ponsgat krijgen we ook een mooie rechte steel, wat bij zaaiprei nog wel eens wil mislukken. De geponste rijen liggen 60 cm uit elkaar, zodat elke steel prei voldoende zonlicht krijgt om te groeien.

 

Planten van de prei

Het planten van de prei gebeurt bij ons nog altijd met de hand. Uiteraard zijn er verschillende machines, waarmee de prei planten automatisch in de grond komen. Deze systemen hebben allemaal echter nadelen, welke voor ons zwaar genoeg wegen om toch voor handmatig planten te kiezen.

We beginnen met prei planten wanneer de vorst uit de grond is. Dit is meestal zo eind februari / begin maart. Elke week zetten we dan een vooraf bepaalde hoeveelheid planten, welke we bepaald hebben in het teeltplan. De kunst is om voldoende kilo's prei beschikbaar te hebben, op het moment dat er naar gevraagd wordt. Door bijvoorbeeld weersinvloeden is dat niet altijd makkelijk in te schatten!

De laatste prei gaat eind juli / begin augustus de grond in. Het is belangrijk, dat elke steel prei voldoende groeidagen krijgt, zodat deze op het moment van rooien op gewicht is.

 

Gewasverzorging

Nadat de plantjes in de grond gezet zijn, moet de prei aangegoten worden met een flinke scheut water. Hierdoor worden de wortels goed verankerd in het gaatje, doordat er zand op gespoeld wordt. Daarnaast zorgt het water voor een goede start van de groei.

Tijdens de groei monitoren wij continu de behoeftes van de prei. Door eigen inzicht en feedback van een tweetal adviseurs bepalen wij elke week (soms wel dag), wat de prei nodig heeft. Deze behoefte kan bestaan uit groeistoffen, oftewel kunstmest, maar ook de behoefte voor een grondbewerking of chemische bespuiting. Hiermee willen we ziektes of plagen in de prei voorkomen. Door er vroeg bij te zijn en gebruik te maken van moderne apparatuur kunnen we het aandeel spuitmiddel zo laag mogelijk houden. Dit is goed voor het milieu.

Daarnaast is het bv tijdens een warme, droge periode ook noodzakelijk dat de prei voldoende water krijgt. Dit doen we door middel van een beregeningshaspel, welke we uittrekken tussen de prei. Deze besproeit dan 's nachts de prei met water, zodat de grond weer lekker vochtig is.

 

Contact

Van den Elzen
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden

+31(0)413-782 999 
+31(0)413-366 745

 

preicontactpreihartpreinieuwspreizoek